Справа Кольпінга. ЛЬВІВ

Четвер, 25.04.2024, 14:00

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Вересень » 25 » Міжнародна співпраця "Родини Кольпінга"
22:15
Міжнародна співпраця "Родини Кольпінга"

У 2010 році започаткувалася співпраця «Родини Кольпінга» з неурядовою громадськю організацією Associação de Pais e Amigos dos Deficientes Mentais, Ліссабон, Португалія, яка займається хворими дітьми та дорослими. При цій організації створено центр денного перебування, а також відкрито будинок підтриманого проживання.

Будинок підтриманого проживання функціонує за рахунок коштів з двох джерел: держави та внесків батьків. Причому кошти батьків залежать від їх достатку  – це фіксована доля середньому заробітку сім’ї. Природньо постає питання: як буде функціонувати будинок, коли діти постаріють, а батьків не стане? Однак, про це ще рано думати. Вік мешканців будинку підтриманого проживання – від 18 до 40 років. Причому більшість з них користується лише послугою транзитного проживання – короткотермінове проживання, щоб звикнути, адаптуватися до ситуації, коли батьків поруч   немає, а підтримку можна отримати від асистентів, волонтерів та приятелів.

Підтримане проживання для неповносправних осіб в Україні – це болюче, дуже актуальне і поки що невирішене питання. Так вже понад 5 років успішно функціонує будинок підтриманого проживання у м. Києві на 40 осіб. Наприкінці 2008 року затверджене Міністерством праці і соціального захисту населення «Типове положення про реабілітаційну установу постійного та тимчасового перебування інвалідів та дітей-інвалідів», яка може бути державної, колективної чи приватної власності. Однак, поки що ніхто не спішить створювати такі установи, в той час як потреба у них є і все більше загострюється. У чому ж причина такої парадоксальної ситуації? Держава не може (бо немає грошей), бізнес не хоче (бо це відразу не приносить надприбутків, тоді коли в Німеччині такі будинки вважаються дуже прибутковими і охоплюють не лише неповноправних осчіб, але й осіб похилого віку), а громадські організації бояться братися за вирішення цієї проблеми без підтримки держави.

Розв’язок Товариство «Родина Кольпінга» бачить у комплексному підході – ми створюємо пілотний будинок підтриманого проживання у Львові і паралельно шукаємо механізми зміни мислення, вироблення нового державного підходу до вирішення назрілої проблеми. На цьому шляху мусимо іти широким фронтом об’єднання громадського сектора. Нас вже чимало: «Коаліція захисту прав неповносправних осіб…» (м.Київ), ГО «Джерела (м.Київ), «Дім самостійного життя», «Ковчег» (м. Львів)… Нас буде більше! І ми переможемо!

Переглядів: 892 | Додав: bravo | Теги: особи з аутизмом, підтримане проживання неповносправн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0